A TechSpot teljesítménymérő tesztjei nem mutatnak drámai csökkenést a sebességben.

Az egész világot megrázta a hír, hogy súlyos sebezhetőségek találhatók az Intel, az AMD és az ARM processzoraiban. Az érintettek szerencsére gyorsan reagáltak, és napokon belül kiadták a biztonsági réseket megszüntető javításokat. Ezekkel kapcsolatban viszont felmerült az az aggály, hogy telepítésük után lelassul a rendszer.

A félelmeket táplálta az Intel közleménye is, amely az átlagfelhasználókat ugyan azzal nyugtatta, hogy nem fognak lényeges teljesítmény-csökkenést érzékelni, viszont a nagy teljesítményű gépeknél nem zárta ki a lehetőségét, hogy jelentősen visszaesik a sebesség.

A TechSpot most pontos mérésekkel járt utána a kérdésnek. Teljesítménytesztjei azt mutatják, hogy a Windows 10 eszközök sebességét a Meltdown és Spectre foltok telepítése érdemben nem csökkenti, sőt, bizonyos esetekben hajszálnyit még javítja is!

A tárolótesztekben például az egyetlen szembeötlő különbség a 4K olvasásnál jelentkezett, ahol egy Intel Core i7 8700K processzorral és 512 gigabájtos Samsung SSD 950 Próval felszerelt rendszeren a biztonsági javítások telepítése után a sebesség 44 megabájt/másodpercről 34 megabájt/másodpercre csökkent, ami 23 százalékos lassulásnak felel meg.

A játéktesztekben se mutatkozott drámai változás a Meltdown és Spectre javítások telepítése után. Az Assassin’s Creed: Originst például a legmagasabb minőségi beállítások mellett futtatták GTX 1080 Ti videokártyával ellátott rendszereken, és az eredmények a frissítés után alig romlottak. Más beállításokkal is végigpróbálgatták a játékot, de ott sem tapasztaltak olyan különbséget, ami miatt egy szenvedélyes játékosnak a szívéhez kéne kapnia.

Mindezek alapján tehát bátran kijelenthető, hogy a biztonsági javítások a legtöbb esetben nem eredményeznek komoly lassulást, bár egyes – főleg nagy számításigényű – feladatoknál tényleg csökkenhet a teljesítmény.

További jó hír, hogy az Intel azt ígéri, nemsokára kiküszöböli a foltok kellemetlen mellékhatásait, úgyhogy a következő frissítésekkel ez a minimális teljesítmény-veszteség is eltűnhet.

Forrás: computerworld.hu