Aki Japánba látogat, annak érdemes jól vigyáznia az ételre - bármikor kimászhat ugyanis a vacsora a tányérból... A szigetországban most már bárkinek lehetõsége van úgy rendelni a tintahalat, hogy vacsora elõtt még megnézheti, hogyan próbál az étel kijutni a tányérból. Az Odori don nevû étterem erre a látványosságra szakosodott, a tengeri herkentyût szójaszósszal tálalják. Azért döntöttek a szójaszósz mellett, mert a magas sótartalom feszültséget gerjeszt az állat csápjaiban, így azok mozogni kezdenek.
Món mỳ mực nhảy múa Odori don VnExpressA tehetséges japán séf, Ikkatei Tabiji elmondta, mi a legfontosabb a tintahal tálalásakor. A mesterszakács elõször leszedi az állat fejét, a csápokat pedig szabadon hagyja, és egy tál szusirizzsel tálalja õket - erre jön a szójaszósz. A frissen kifogott állatról hiába távolítják el a fejet, a szójaszósz magas sótartalma mozgásra ösztönzi a csápokat - ez adja az étel különlegességét. A frissen elkészített tintahalat már körülbelül ötezer forintért bárki megkóstolhatja. A mozgó étel olyan népszerûségre tett szert, hogy már más környékbeli éttermek is átvették az ötletet.
Forrás:
http://www.life.hu/hazitunder/20110808-sokkolo-video-kimaszott-az-etel-a-tanyerbol.html